T3 odjely z plzeňských kolejí (0)
2023-12-15 / Česká televize

Plzeň – Provoz tramvají T3 v tovární podobě v Plzni končí. Západočeská metropole je prvním českým městem, které se tohoto typu nadobro zbavuje, zůstanou pouze rekonstruované vozy s novým interiérem i elektrickou výzbrojí. Vozidla T3 různých podtypů dodávala ČKD Tatra Smíchov do Plzně v letech 1964 až 1987.

Za kolik sousedi koupili byt? Napoví cenová mapa (0)
2023-12-15 / Česká televize

Praha - Češi budou mít poprvé možnost dozvědět se skutečné ceny bytů na realitním trhu. Stačí uhradit mírný poplatek a pak už se jen podívat na příslušné údaje na cenové mapě.

PODÍVEJTE SE: Signal festival rozhýbal 50 tisíc cihel kostela svaté Ludmily (0)
2023-12-15 / ct24.ceskatelevize.cz

V Praze začal festival světla Signal. Centrum hlavního města postupně do neděle rozsvítí dvacet instalací od českých i zahraničních umělců. Ve čtvrtek mohli lidé vidět umění francouzského tvůrce Yanna Nguemy, který patří k současným špičkám oboru. Jeho dílo Caryatyds rozpohybovalo kostel sv. Ludmily na náměstí Míru. Podívat se na něj můžete v přiloženém videu.

Zbrojařský veletrh IDET vystoupil z utajení (0)
2023-12-15 / ceskatelevize.cz/ct24

Brno – Vůbec poprvé se pro veřejnost otvírá mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Na brněnské výstaviště se na něj přijelo prezentovat 331 firem z 20 zemí, ale i česká armáda, policie a hasiči. Zatímco návštěvníci na veletrh míří za technikou, kterou jinde neuvidí, skupina aktivistů dnes před výstavištěm protestovala proti zbrojnímu průmyslu. Na IDET dorazily i špičky české armády a ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který při zahájení poukázal na zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě.

Do zatopených vesnic se mohli vrátit pamětníci. Nyní je Orlík opět plný (0)
2023-12-15 / ct24.ceskatelevize.cz

Do letní hladiny chybí podle Povodí Vltavy nádrži Orlík, která se znovu plní vodou, asi tři a půl metru. Kvůli rekonstrukci lodního výtahu se loni na podzim nádrž vyprázdnila tak výrazně, že z bahna a písku začaly vystupovat zbytky původních vesnic. Odhalené plochy čistili dobrovolníci a pamětníci se mohli znovu vrátit do míst, kde se narodili. Hladina ale zříceniny domů, mostů a silnic neskryla na dlouho. Letos na podzim se bude upouštění opakovat.

Po stopách „osudového“ atentátníka Principa (0)
2023-12-15 / Česká televize

Praha/Terezín – Pro Srby dodnes národní hrdina, pro Rakušany vrah, jehož čin byl na počátku prvního celosvětového konfliktu. Život Gavrila Principa, neduživého mladíka, který chatrné zdraví obětoval za nacionální ideály, je stále plný tajemství. Stoleté výročí jeho hlavní role v atentátu na následníka habsburského trůnu se blíží, a tak se kamery ČT vydaly do míst, kde Princip nedobrovolně dožil svůj krátký život – do terezínské pevnosti.

Zemřela Libuše Havelková, pohádková babička z Kouzelné školky (0)
2023-12-15 / ct24.ceskatelevize.cz

Ve věku 92 let zemřela Libuše Havelková. Herečka, která byla známá především svými rolemi hodných a laskavých maminek a babiček. Vystupovala také v pořadu České televize pro děti Kouzelná školka.

Valné shromáždění OSN v nové rezoluci znovu vyzvalo Rusko, aby se okamžitě stáhlo z Ukrajiny (0)
2023-12-15 / Česká televize

Valné shromáždění OSN rok od počátku velké ruské invaze na Ukrajinu schválilo rezoluci, která ruský útok odsuzuje, podporuje ukrajinskou teritoriální integritu a vybízí k hledání mírového řešení konfliktu. Generální tajemník OSN António Guterres ruskou invazi označil za urážku kolektivního svědomí mezinárodního společenství. Ve čtvrtek na Valném shromáždění promluvil i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Jan Hus se vrací do Kostnice jako filmový hrdina (0)
2023-12-15 / Česká televize

Trilogii Jan Hus, nejnovější filmové zpracování osudu slavného církevního reformátora, uvidí také zahraniční publikum. Na programu francouzsko-německé televizní stanice ARTE a především v Kostnici, místě, kde byl Hus za své reformní názory před šesti sty lety upálen.

Mezi zraněnými po zemětřesení na Tchaj-wanu jsou dva Češi. Zemřelo nejméně sedm lidí (0)
2023-12-15 / ceskatelevize.cz/ct24

Mezi více než 250 zraněnými po úterním zemětřesení na Tchaj-wanu jsou dva Češi. Jejich zranění jsou lehká, hospitalizace podle lékařů nebyla nutná. Oba jsou v kontaktu se svými příbuznými. Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekl zástupce české Ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji Václav Jílek. Neštěstí si vyžádalo nejméně sedm obětí.

Seznamte se s moderátory Událostí v kultuře (0)
2023-12-15 / ceskatelevize.cz/ct24

Nová zpravodajská relace Události v kultuře zahájí každý den ve 20:00 vysílání ČT art. V provázení aktuálním kulturním děním se budou střídat tři moderátoři: Jiří Svoboda, Petra Křížková Schubertová a Kateřina Bílková. Blíže vás s nimi seznámí reportáž:

AKTUÁLNE: V Prešove vypukol obrovský požiar (0)
2023-12-15 / Refresher News Slovensko

Na mieste zasahuje 18 hasičov.

Mesto Prešov - Oficiálne stránky mesta (0)
2023-12-15 / Mesto Prešov

Oficiálne stránka mesta Prešov

Čaputová k rušeniu ÚŠP: Takýto krok sa javí ako účelový, zvážim podanie na Ústavný súd | Spravodajstvo | Relácie | TV Pravda.sk (0)
2023-12-15 / Pravda

Prezidentka Zuzana Čaputová bude vysoko pravdepodobne vetovať vládnu novelu Trestného zákona, ktorá ruší Úrad špeciálnej prokuratúry a znižuje trestné sadzby za niektoré trestné činy. Kritizuje koalíciu, že chce zmeny prijať v skrátenom legislatívnom konaní bez diskusie s odbornou a laickou verejnosťou. Čítajte viac..

Stříleli všemi směry, čekali u východů, říkají přeživší o útoku Hamásu na izraelský festival (0)
2023-12-15 / ct24.ceskatelevize.cz

Místem zřejmě nejhoršího masakru během útoku teroristů z Hamásu na Izrael se stal hudební festival poblíž Pásma Gazy, kde extremisté zabili přes 260 lidí. Další odvlekli do zajetí. Na akci poslal Hamás přitom nejméně padesát ozbrojenců a auta plná zbraní. Výpovědi přeživších přinesl server BBC News. Na hudebním festivalu bylo kolem tří tisíc lidí.

Známka punku není in, vyhrály „životní“ pravdy (0)
2023-12-15 / ct24.ceskatelevize.cz

Praha – „Životní“ pravdy pronášené při procházce po lese zvítězily nad výstřední barevností a smyslem pro humor. O vítězi prezidentských voleb rozhodla totiž i jejich reklamní kampaň. Na Hrad se tak z Vysočiny 8. března přestěhuje Miloš Zeman. Ten porazil v historicky první přímé volbě hlavy státu svého soka Karla Schwarzenberga o necelých deset procent hlasů, což činí téměř půl milionu hlasů.

Den jazyků na Gymnáziu Příbram (0)
2023-12-15 / Česká televize

26. září se na Gymnáziu Příbram uskutečnil mezinárodní den jazyků. V tento den byly jazyky, které se vyučují na této škole, představeny žákům základních škol. Studenti gymnázia a jejich pedagogové prezentovali jazyky zábavnou formou. Probíhala také diskuze, jak vybrat volitelný jazyk.

Finalisté Chalupeckého ceny se představují (0)
2023-12-15 / Česká televize

Martin Kohout, Richard Loskot, Lucia Sceranková, Roman Štětina, Tereza Velíková – kdo z nich se stane laureátem 25. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého? Den před oznámením vítěze tohoto ocenění pro mladé výtvarné umělce, se pětice finalistů sešla v pražské Akademii výtvarného umění. Setkání, které zahájilo podzimní cyklus přednášek pro veřejnost Středy na AVU, jste mohli sledovat na webu ČT24 v přímém přenosu. Záznam najdete v tomto článku.

Somálští piráti mají po letech úlovek. Patrně unesli srílanskou obchodní loď (0)
2023-12-15 / ct24.ceskatelevize.cz

Somálští piráti unesli obchodní loď plující pod srílanskou vlajkou. Je to poprvé od roku 2012, co se Somálci zmocnili komerčního plavidla. Somálský částečně autonomní stát Puntland posléze vyslal vojáky, aby loď osvobodili.

Ružová sviečka na adventnom venci, symbol radosti a očakávania | LIFE ZONE (0)
2023-12-15 / LIFE ZONE

S príchodom adventného obdobia, ktoré každoročne značí čas očakávania a prípravy na Vianoce, sa v mnohých domácnostiach objavujú adventné vence so štyrmi sviečkami. Medzi nimi zaujíma špeciálne miesto ružová sviečka, ktorá je zapálená počas tretej adventnej nedele. Tento jedinečný zvyk má hlboké korene a význam, ktorý transcendentne presahuje obyčajné zdobenie. Ružová sviečka na adventnom venci […]

Brífink ministra vnitra Hamáčka a policejního prezidenta Švejdara k příspěvkům pro policii (0)
2023-12-15 / Česká televize

Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a policejního prezidenta Jana Švejdara ke stabilizačnímu příspěvku pro policisty.

Tradiční slovenské hračky se vrací zpět do původních Kyjatic (0)
2023-12-15 / ct24.ceskatelevize.cz

Je posledním výrobcem takzvaných kyjatických hraček v regionu Gemer na jihu Slovenska. Dřevěné výrobky zažily slavné období za první republiky, po válce se na ně skoro zapomnělo. Ladislav Hedvigi se snaží tradici oživit a vrátit zpátky do Kyjatic. Na obnovení dílny mu přispělo na internetu šestnáct set lidí.

Na Slovensku udrie silný vietor až 135 km/h. Platia aj výstrahy pred povodňami, v týchto okresoch si treba dávať najväčší pozor (0)
2023-12-15 / Refresher News Slovensko

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno

Izraelská armáda omylem zastřelila tři rukojmí odvlečené z kibuců (0)
2023-12-15 / Echo24.cz

Izraelská armáda v severní čtvrti města Gaza omylem zastřelila tři rukojmí, které chybně identifikovala jako hrozbu. Podle zpravodajského serveru The Times of Israel (ToI) to uvedl armádní mluvčí Daniel Hagari. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení kondoloval rodinám a uvedl, že nad smrtí tří rukojmích truchlí.